Нежить, набряки та серцебиття: відмінності алкогольної непереносимості від похмілля

Нежить, набряки та серцебиття: відмінності алкогольної непереносимості від похмілля

Експерти розповіли, як відрізнити природну реакцію організму від небезпечної алергічної реакції на спиртні напої

08.09.2025
13 год. тому
2

Похмілля є природною реакцією організму на надмірне споживання алкоголю, проте його часто плутають з непереносимістю спиртного. Експерти пояснюють, як розпізнати ознаки саме непереносимості алкоголю. 

Цей стан виникає через реакцію організму на певні компоненти алкогольних напоїв. До них належать глютен, виноград, пшениця та хміль, які можуть провокувати запальні процеси в організмі. 

Фахівці наголошують: непереносимість алкоголю не пов’язана зі швидкістю сп’яніння, а проявляється конкретними симптомами. Вони зазвичай з’являються через 20–30 хвилин після вживання спиртного і можуть триматися протягом кількох годин. 

Серед основних ознак непереносимості алкоголю: 

  • нежить;
  • почервоніння та набряк обличчя;
  • нудота;
  • прискорене серцебиття;
  • зниження кров’яного тиску;
  • головний біль;
  • сплутаність свідомості;
  • утруднене дихання;
  • кропив’янка;
  • діарея.

Деякі люди народжуються зі спадковою непереносимістю алкоголю через нестачу ферменту алкогольдегідрогенази, який розщеплює спирт. Інші ж можуть реагувати лише на окремі інгредієнти напоїв. У таких випадках достатньо уникати конкретних видів алкоголю, залишаючи інші безпечними для вживання.