Помідори можуть захистити від раку шлунка: що відомо про їхні корисні властивості
Італійські дослідники виявили, що екстракти овочів можуть уповільнювати ріст пухлин і блокувати метастази
Томати – не лише смачний і корисний овоч, який знайдеться на столі в кожного українця, а й продукт з потенційним протираковим ефектом. Нові дослідження показали, що екстракти томатів можуть уповільнювати ріст пухлин шлунка.
Італійські вчені вивчали екстракти цільних томатів і виявили, що вони здатні пригнічувати розвиток і розмноження клітин раку шлунка. Цікаво, що протипухлинна дія, ймовірно, не пов’язана з окремими компонентами на кшталт лікопіну, а залежить від комплексного впливу всього продукту на організм.
Дослідники з’ясували, що екстракти певних сортів томатів можуть уповільнювати ріст і поширення злоякісних клітин, обмежуючи їхню здатність до метастазування. Механізм дії пов’язаний із зупинкою клітинного циклу через регуляцію білків родини ретинобластом і специфічних інгібіторів клітинного циклу, що врешті-решт призводить до загибелі ракових клітин шляхом апоптозу.
У майбутньому вчені планують дослідити, чи можна використовувати окремі поживні речовини з томатів не лише для профілактики, а й як підтримуючий метод у комплексному лікуванні раку.