Цукор і старіння шкіри: що потрібно знати тим, хто хоче зберегти красу надовго
Багато хто з нас полюбляє побалувати себе шматочком торта чи духмяною булочкою до кави. Це маленьке задоволення, своєрідний ритуал радості. Але поки ми насолоджуємося солодким смаком, у глибинах нашої шкіри відбуваються непомітні, але серйозні зміни. І йдеться не лише про висипання, а про набагато глибший процес, який поступово краде вашу молодість. Його назва глікація. Знати про нього варто кожному, хто прагне надовго зберегти здорову, пружну та сяючу шкіру.
Про це повідомило видання Pixelinform.
Що відбувається зі шкірою під впливом глікації
Уявіть собі структуру шкіри як складну сітку, основою якої є білки колаген і еластин. Колаген відповідає за щільність, а еластин за здатність шкіри розтягуватися та повертатися до початкової форми. Разом вони створюють міцну й еластичну основу. Однак коли рівень цукру в крові підвищується, його молекули починають приєднуватися до білків, змінюючи їхню структуру. Так утворюються кінцеві продукти глікації, які є жорсткими і вже не виконують свою функцію. Колаген втрачає гнучкість, стає ламким, а шкіра поступово втрачає пружність, змінюється її колір, з’являються зморшки і в’ялість.
Як запобігти глікації без суворих заборон
Незважаючи на те, що глікація звучить як вирок, її наслідків можна уникнути або значно сповільнити. Для цього не обов’язково повністю відмовлятися від улюблених солодощів. Важливо не сідати на короткочасну дієту, а зробити усвідомлений вибір на користь здорового харчування. Це довготривала стратегія, яка стане інвестицією у вашу зовнішність і самопочуття.