Вчені попереджають: цей популярний напій може значно підвищити ризик інсульту

Вчені попереджають: цей популярний напій може значно підвищити ризик інсульту

Навіть невелика кількість алкоголю шкодить серцю та судинам

05.11.2025
7 дн. тому
16

Міжнародна команда вчених з Великої Британії та Китаю під керівництвом Оксфордського університету провела масштабне дослідження, яке довело негативний вплив навіть помірного вживання алкоголю на серцево-судинну систему. Зокрема, встановлено, що небезпеку становлять не лише міцні напої, а й так звані легкі пиво та вино. 

Науковці проаналізували дані понад пів мільйона людей. Згідно з результатами, щоденне вживання однієї або двох порцій алкоголю підвищує ризик інсульту на 10–15 відсотків. Якщо ж випивати півпляшки вина щодня, ймовірність інсульту зростає на 38 відсотків. 

Фахівці застерігають, що алкоголь впливає на організм комплексно. Він спричиняє підвищення артеріального тиску, сприяє набору зайвої ваги, збільшує ризик розвитку діабету, шкодить печінці та порушує роботу серця. 

Професор Річард Пето з Оксфордського університету, один з авторів дослідження, зазначив, що твердження про нібито захисну дію пива чи вина не мають наукового підґрунтя. За його словами, чим більше алкоголю вживає людина, тим вищим стає ризик інсульту. Він наголосив, що не існує безпечної дози алкоголю, яка знижувала б цей ризик. 

У межах дослідження одна порція алкоголю прирівнювалась до невеликого келиха вина, стандартної пляшки пива або одиничної дози міцного напою. 

За статистикою, у Великій Британії інсульт переносять приблизно 16 із 100 чоловіків та 20 із 100 жінок. 

В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, щороку фіксується близько 130 тисяч випадків інсульту. До 40 відсотків пацієнтів помирають у перший місяць після захворювання. Приблизно 35 відсотків випадків стосуються людей працездатного віку. Економічні втрати держави від наслідків інсульту можуть сягати 100 мільярдів гривень.