Відомий італійський кухар назвав найкращу пасту: ось як її знайти в магазині

Відомий італійський кухар назвав найкращу пасту: ось як її знайти в магазині

Від спагеті до равіолі: які макарони вважати корисними, як правильно їх готувати

21.08.2025
15 дн. тому
12

На полицях супермаркетів можна побачити десятки видів макаронів - від класичних спагеті до безглютенових. Але які з них справді корисні для здоров’я?

Про це повідомило РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple. 

Як обрати якісну пасту 

Паста найчастіше асоціюється з Італією і вона є однією з найпопулярніших страв американської кухні. 

Це робить її чудовим продуктом харчування, особливо тому, що вона готується за лічені хвилини і потребує оливкової олії, вершкового масла та пармезану.

Італійський шеф-кухар Філіп Гвардіоне розповів, що борошно - найважливіший елемент пасти. Вибираючи пасту, завжди читайте склад - саме якість крупи визначає приготування, смак і текстуру.

"На мою думку, високоякісні макарони повинні містити лише крупу з твердих сортів пшениці та воду. Якщо ви помітили багато інгредієнтів, які не можете вимовити, покладіть коробку назад і продовжуйте переглядати відділ макаронів", - додав експерт.

Також її потрібно правильно приготувати. Воду необхідно підсолити і додавати пасту потрібно лише тоді, коли вода почне кипіти. Це гарантує, що паста буде правильно приготовлена і не буде прилипати до дна каструлі.

Пасту поділяють за формою та способом приготування:

  • довга: спагеті, тальятеле, лінгвіне, фетучіне
  • коротка: пенне, рігатоні, фарфале (бантики), фузіллі (спіральки)
  • наповнена: равіолі, тортеліні, каннелоні (з начинкою)
  • листовa: лазанья

Часті помилки під час приготування 

Використання занадто малої кількості води. Часто пасту варять у маленькій каструлі з малою кількістю води. В результаті вона злипнеться і не рівномірно провариться. Найкраще використовувати щонайменше 1 літр води на 100 г пасти.

Не додавати сіль у воду. Якщо зробити таку помилку, то паста буде прісною, навіть якщо соус насичений. Найкраще додавати приблизно 10 г солі на 1 літр води в киплячу воду перед закладанням пасти.

Додавання олії у воду. Деякі люди додають олію, щоб паста не злипалася. Однак, олія утворює плівку, і соус не прилипатиме до пасти.
Не додавайте олію у воду, просто добре перемішуйте пасту під час варіння.

Переварювання пасти. Часто варять пасту "до готовності", не враховуючи, що вона ще буде далі готуватися в соусі. В результаті вона стає м’якою і кашоподібною.
Варіть al dente - щоб всередині залишалася трохи тверда.