Йод у щоденному раціоні: у яких продуктах він міститься і навіщо він потрібен організму
Експерти розповіли, як забезпечити організм необхідним мікроелементом та що їсти щодня
Йод є життєво необхідним елементом для людини, а його нестача може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Цей мікроелемент потрібен для виробництва гормонів щитоподібної залози, які регулюють обмін речовин, розподіл енергії та підтримують нормальну температуру тіла.
У Центрі громадського здоров’я наголошують, що гормони щитоподібної залози особливо важливі під час вагітності для правильного формування нервової системи плода. Також вони необхідні в дитячому віці для нормального росту та розвитку.
Добова норма йоду для дорослих становить 150 мкг, а для вагітних та жінок під час грудного вигодовування 350 мкг. Найефективніший спосіб запобігти дефіциту йоду – регулярно вживати йодовану сіль, яка дозволяє отримувати необхідну кількість мікроелемента щодня.
Крім того, корисно включати в раціон морепродукти такі як мідії, кальмари, креветки та ікру, білу рибу на кшталт минтая, хека або тріски, морську капусту, овочі як картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат, фрукти включно з бананами, апельсинами, лимонами, динями, ананасами, хурмою та фейхоа, а також яйця, молоко, яловичину та волоські горіхи.
Якщо є підозра на нестачу йоду, слід звернутися до лікаря, який допоможе визначити рівень мікроелемента в організмі, встановити причину симптомів та підбере безпечні способи корекції дефіциту.