4 продукти, які варто обмежити, щоб знизити ризик розвитку недоумства та деменції

4 продукти, які варто обмежити, щоб знизити ризик розвитку недоумства та деменції

Які жири підвищують ризик хвороби і як збалансована дієта може захистити пам’ять та мислення

02.10.2025
2 год. тому
1

З віком зростає ймовірність розвитку деменції. Це захворювання впливає не лише на пам’ять, а й на мислення, емоції, мовлення та поведінку. За даними Dementia Australia, одним із факторів, що можуть впливати на ризик деменції, є харчування.

Хоча існують продукти, які краще обмежити, дослідження підтверджують, що збалансована і здорова дієта важлива для профілактики не лише деменції, а й інших проблем зі здоров’ям.

Зокрема, наукові дані показують, що надмірне споживання насичених і трансжирів підвищує ризик розвитку деменції, тоді як дієта, багата на ненасичені та негідрогенізовані жири, навпаки, може його знизити.

До продуктів із високим вмістом насичених жирів належать вершкове масло, сало, жирне м’ясо, молочні продукти високої жирності, кокосова та пальмова олія, а також шоколад. Трансжири зазвичай містяться у швидкому харчуванні, закусках, смажених стравах та комерційній випічці, наприклад, тортах і печиві. Експерти радять обмежувати їх споживання та, за можливості, віддавати перевагу продуктам із низьким вмістом жиру.

Водночас існують жири, які корисно включати в раціон. Мононенасичені та поліненасичені жири пов’язані з нижчим ризиком деменції і можуть підвищувати рівень «хорошого» холестерину (ЛПВЩ), що допомагає захищати клітини мозку.

Оптимальний період для початку профілактики деменції – 40–60 років, але корисні харчові звички будуть корисні в будь-якому віці.