5 продуктів, які знижують вірогідність раку товстої кишки: поради експертів
Роль овочів, клітковини, цільнозернових продуктів, бобових, горіхів та насіння у зниженні ризику
Захист від раку товстої кишки багато в чому залежить від раціону харчування. Овочі містять корисні поживні речовини — каротиноїди та флавоноїди, які допомагають запобігти розвитку цього виду раку. Крім того, клітковина в овочах збільшує обсяг стільця та скорочує час його перебування в товстій кишці, що знижує ризик колоректального раку.
Рекомендується, щоб половина тарілки під час кожного прийому їжі була заповнена різнокольоровими овочами, включно із замороженими, які є доступними за ціною і зручними у вживанні.
Цільнозернові продукти також є важливим джерелом клітковини. При виборі хліба та зернових варто звертати увагу на наявність цільнозернових інгредієнтів на першому місці у списку. Заміну рафінованих зерен, таких як білий рис, на цільнозернові або їхнє поєднання допомагає збільшити споживання клітковини, а також забезпечує організм вітамінами групи В і мінералами, зокрема залізом, цинком, міддю та магнієм.
До раціону корисно додавати бобові — морські боби, нут, квасолю, сочевицю, ліму, чорну квасолю та боби каннелліні.
Горіхи та насіння мають значну цінність завдяки клітковині, корисним жирам, фітохімічним речовинам і антиоксидантам, які мають протиракові властивості. Вживання горіхів або насіння замість шкідливих перекусів допомагає покращити харчування. Натуральні горіхові та насіннєві олії добре поєднуються з фруктами або іншими стравами, а додавання насіння льону чи чіа до вівсянки підвищує її корисність.