Апельсиновий сік може захистити мозок від деменції: результати нового дослідження
Вчені виявили, що поліфеноли цитрусових фруктів допомагають зберегти когнітивні функції
Деменція – це хвороба, що проявляється погіршенням пам’яті та уповільненням мислення. На сьогодні ліків від цього стану не існує, але фахівці стверджують, що можна знизити ризик її розвитку, підтримуючи активність мозку.
Нове дослідження показало, що регулярне вживання цитрусових фруктів та свіжих соків з них може позитивно впливати на роботу мозку, особливо у людей старшого віку.
Вчені пояснюють це дією поліфенолів – флавоноїдів, які природно містяться в апельсинах, лимонах, лаймах та грейпфрутах. Дослідники з Університету Східної Англії в Норіджі проаналізували сотні наукових робіт про вплив цих речовин на нервову систему та мозкові клітини, а також провели 10 експериментів на людях.
Результати показали, що поліфеноли цитрусових володіють протизапальними та антиоксидантними властивостями, що допомагає захищати тканини мозку від ушкоджень.
“Ми помітили однаковий ефект від вживання цитрусових і натурального соку з них як на здорових людях, так і на тих, у кого спостерігаються неврологічні захворювання. Також, експерименти на тваринах показали, що додаючи ці фрукти в раціон, можна поліпшити пам’ять”, – розповів один з авторів дослідження, доктор Девід Возур.