Ароматний напій, який захищає від раку і діабету: справжній еліксир здоров’я
Фахівці клініки Майо в США повідомляють про корисні властивості чаю з шавлії. Згідно з їхніми висновками, цей напій може допомагати знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань, діабету другого типу та серцево-судинних хвороб.
У дослідженні зазначено, що тривалість життя значною мірою залежить від фізичної активності, відмови від шкідливих звичок та правильного харчування. Чай з шавлії розглядається як ідеальний напій для здорового способу життя.
До складу шавлії входить карнозол, який має виражену протиракову дію. Експеримент за участю 500 людей показав, що регулярне вживання чаю з шавлії та ромашки знижує ймовірність виникнення раку щитоподібної залози. Крім того, шавлія може запобігати змінам у клітинах, які передують розвитку раку товстої кишки.
Також вчені звернули увагу на позитивний вплив шавлії на рівень цукру в крові. Прийом 500 міліграмів екстракту шавлії тричі на день допомагав знизити показники глюкози натще, після прийому їжі та покращував рівень глікованого гемоглобіну.
Дослідження підтвердили, що шавлія сприяє нормалізації рівня холестерину в крові. У жінок, які пили по 300 мілілітрів чаю з шавлії двічі на день, рівень "поганого" холестерину знизився на 16 відсотків, а рівень "хорошого" підвищився на 20 відсотків. Також зменшилася кількість жирових відкладень у кровоносних судинах.
Однак дослідники наголошують, що шавлія містить туйон — речовину з характерним ароматом, яка у великих дозах може бути токсичною. Перед вживанням продуктів на основі шавлії бажано проконсультуватися з лікарем.