Боротьба з артритом: продукти, які допомагають зменшити запалення і зміцнити суглоби

Боротьба з артритом: продукти, які допомагають зменшити запалення і зміцнити суглоби

Природний спосіб захистити хрящі, знизити інтенсивність болю

26.09.2025
3 год. тому
1

Артрит – це хвороба, яка може приносити значний дискомфорт та виснаження. В залежності від типу захворювання, вона здатна викликати запалення суглобів, обмеження рухливості, біль, а також руйнування кісток і хрящів. Хоча повного лікування артриту поки що не існує, певні продукти можуть допомогти полегшити симптоми. Далі розповімо про вісім продуктів, здатних зменшувати запалення та уповільнювати руйнування хрящів. 

Лікарі радять людям із артритом вживати продукти, багаті на сульфорафан – природну речовину, що міститься у хрестоцвітних овочах, таких як броколі, білокачанна та цвітна капуста. Сульфорафан допомагає нейтралізувати вільні радикали, які ушкоджують клітини, і знижує запальні процеси. 

Дослідження на мишах, опубліковане в журналі Public Library of Science One, показало, що сульфорафан не лише уповільнює руйнування хрящів при артриті, але й може зменшувати ризик розвитку деяких видів раку. Вчені відзначили, що лікування цією речовиною знижувало показники артриту та інтенсивність запалення у мишей із індукованим колагеновим артритом. 

Продукти, багаті на сульфорафан: 

  • Паростки броколі
  • Броколі
  • Кольорова капуста
  • Капуста кейл
  • Брюссельська капуста
  • Червонокачанна та білокачанна капуста
  • Крес-салат
  • Бок чой

Дослідники також зафіксували, що у мишей, які отримували сульфорафан, знижувався рівень специфічних антитіл IgG, IgG1 та IgG2a. Крім того, у лабораторних умовах речовина уповільнювала перетворення клітин імунної системи у В-клітини плазми та В-клітини зародкового центру.

Ще одне дослідження, опубліковане в Arthritis Research and Therapy, підтвердило здатність сульфорафану захищати хрящі від руйнування. Вчені дійшли висновку, що ця речовина може розглядатися як допоміжна стратегія терапії, спрямована на зменшення запалення, утворення паннуса та руйнування хрящів при ревматоїдному артриті.