Час має значення: коли не варто їсти, щоб не нашкодити здоров’ю кишечника та імунітету

Час має значення: коли не варто їсти, щоб не нашкодити здоров’ю кишечника та імунітету

12–14 годин без їжі допомагають підтримувати мікроби та здоров’я всього організму

15.10.2025
4 год. тому
1

Нашому кишківнику потрібен час для відновлення, щоб працювати максимально ефективно, зазначає професор Тім Спектор. 

Експерт радить утримуватися від їжі у певні години ночі, що сприяє здоров’ю кишківника та підтримує імунну систему. За словами засновника Zoe Health, відпочинок для кишківника допомагає йому виконувати свої функції найкращим чином. 

У своєму відео на Instagram Тім поділився порадами в п’яти кроках для покращення здоров’я. Він пояснив, що обмеження споживання їжі у певний час дозволяє кишковим мікробам «очищати» слизову оболонку кишківника. 

«Спробуйте робити перерви у прийомі їжі протягом 10–12 годин, щоб дати вашим мікробам можливість відпочити», – радить він. 

У підписі до відео професор додав: «Оптимально давати кишківнику відпочити 12–14 годин уночі. Це дозволяє мікробам, зокрема Akkermansia muciniphila, очищати слизову оболонку кишківника та підтримувати її здоров’я. Це важливо і для нормальної роботи імунної системи». 

Akkermansia muciniphila – це бактерія, що розщеплює слиз у кишківнику. Дослідження показують, що вона пов’язана з меншим ризиком ожиріння, діабету, запалень та метаболічних порушень. 

На сайті Zoe Тім також радить уникати нічних перекусів: «Вночі команда мікробів працює над очищенням слизової оболонки кишківника, що підтримує його здоров’я та імунітет». 

Серед інших порад професора для покращення здоров’я: 

  • споживати щотижня 30 різних овочів і фруктів;
  • віддавати перевагу яскравим кольоровим продуктам;
  • щодня включати у раціон трохи ферментованих продуктів;
  • обмежити ультраоброблені продукти.

«Дотримуючись цих правил, ви рухаєтеся у правильному напрямку», – підсумував Спектор.