Час має значення: коли не варто їсти, щоб не нашкодити здоров’ю кишечника та імунітету
12–14 годин без їжі допомагають підтримувати мікроби та здоров’я всього організму
Нашому кишківнику потрібен час для відновлення, щоб працювати максимально ефективно, зазначає професор Тім Спектор.
Експерт радить утримуватися від їжі у певні години ночі, що сприяє здоров’ю кишківника та підтримує імунну систему. За словами засновника Zoe Health, відпочинок для кишківника допомагає йому виконувати свої функції найкращим чином.
У своєму відео на Instagram Тім поділився порадами в п’яти кроках для покращення здоров’я. Він пояснив, що обмеження споживання їжі у певний час дозволяє кишковим мікробам «очищати» слизову оболонку кишківника.
«Спробуйте робити перерви у прийомі їжі протягом 10–12 годин, щоб дати вашим мікробам можливість відпочити», – радить він.
У підписі до відео професор додав: «Оптимально давати кишківнику відпочити 12–14 годин уночі. Це дозволяє мікробам, зокрема Akkermansia muciniphila, очищати слизову оболонку кишківника та підтримувати її здоров’я. Це важливо і для нормальної роботи імунної системи».
Akkermansia muciniphila – це бактерія, що розщеплює слиз у кишківнику. Дослідження показують, що вона пов’язана з меншим ризиком ожиріння, діабету, запалень та метаболічних порушень.
На сайті Zoe Тім також радить уникати нічних перекусів: «Вночі команда мікробів працює над очищенням слизової оболонки кишківника, що підтримує його здоров’я та імунітет».
Серед інших порад професора для покращення здоров’я:
- споживати щотижня 30 різних овочів і фруктів;
- віддавати перевагу яскравим кольоровим продуктам;
- щодня включати у раціон трохи ферментованих продуктів;
- обмежити ультраоброблені продукти.
«Дотримуючись цих правил, ви рухаєтеся у правильному напрямку», – підсумував Спектор.