Часте споживання смаженої їжі шкодить психічному здоров’ю і підвищує ризик депресії

Часте споживання смаженої їжі шкодить психічному здоров’ю і підвищує ризик депресії

Високий вміст акриламіду здатен знижувати активність гена, відповідального за захист мозку

01.09.2025
3 дн. тому
1

Дослідники з Китаю виявили зв’язок між регулярним вживанням смаженої їжі та проблемами психічного здоров’я. За їхніми даними, люди, які часто їдять смажене, частіше стикаються з тривожністю та депресією. 

У ході дослідження вчені проаналізували дані понад 140 тисяч пацієнтів. Результати показали, що у тих, хто регулярно споживає смажені страви, частіше проявлялися симптоми тривоги або депресії. Найвищий ризик пов’язаний із споживанням картоплі фрі. 

Науковці пояснюють це високим вмістом акриламіду — органічної кристалічної сполуки, яка знижує активність гена tjp2a, відповідального за проникність гематоенцефалічного бар’єру. 

Хоча рослинні олії є джерелом корисних ненасичених жирів та вітаміну Е, деякі з них містять трансжири, що можуть завдавати шкоди здоров’ю.