Чіпси викликають атеросклероз, що призводить до утворення смертельних тромбів

Чіпси викликають атеросклероз, що призводить до утворення смертельних тромбів

Чому часте вживання обсмаженої їжі та солоних закусок може призвести до закупорки артерій

04.07.2025
11 год. тому
1

Якщо зловживати смаженими ласощами, це може негативно вплинути на стан артерій і збільшити ймовірність утворення тромбів. Згустки крові зазвичай утворюються, щоб зупинити небезпечну кровотечу і це природний захисний механізм організму. Проте коли вони з’являються без серйозної причини, такі згустки можуть бути дуже небезпечними. На думку фахівця одним із факторів що провокує шкідливі тромби є неправильне харчування.

Чіпси це популярна закуска з хрумкою текстурою та насиченим солоним смаком яку багато хто любить. Проте надмірне споживання цього продукту може збільшити ризик появи тромбів.
 Один з видів тромбів виникає через атеросклероз це захворювання при якому артерії засмічуються жировими відкладеннями або бляшками. Звуження судин через накопичення цих бляшок погіршує кровообіг і постачання кисню в організм.
 У результаті зростає ризик появи тромбів які можуть блокувати кровотік до серця або мозку що підвищує ймовірність серцевих нападів і інсультів. Причиною того що чіпси можуть спровокувати цей процес є великий вміст жирів.

Їжа обсмажена в олії може сприяти розвитку атеросклерозу і формуванню тромбів. Вона підвищує рівень ЛПНП поганого холестерину а також викликає його окислення що особливо шкідливо. Окислений холестерин ушкоджує стінки артерій що веде до їх закупорки.