Чому людям після 60 років слід пити чотири чашки кави на день: відповідь учених
З віком люди втрачають м’язову масу, слабшають життєво важливі органи, стають менш рухливими, менш витривалими і гірше концентруються. Здається, що навіть піднятися по сходах важче, носити покупки складніше, дихання стає важчим, а дістатися до верхньої полиці майже неможливо.
Видання The Telegraph повідомляє, що дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, показало: регулярне вживання від чотирьох до шести чашок кави на день пов’язане зі зниженням ризику розвитку слабкості.
Протягом семи років дослідження охопило 1161 учасника віком від 55 років і старше.
«Результати дослідження підтверджують ідею про те, що помірне або високе споживання кави призводить до поліпшення в цих галузях і, таким чином, може знизити ризик слабкості в людей похилого віку», – пояснює Біні Суреш, представник Британської дієтологічної асоціації (BDA) та провідний дієтолог Клівлендської клініки в Лондоні.
Як кава впливає на організм?
Кофеїн виступає як «антагоніст аденозинових рецепторів», допомагаючи зменшити втому і підвищити пильність. Крім того, він покращує роботу м’язів, що підтримує рухливість і знижує слабкість. Поліфеноли мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які захищають від втрати м’язової маси, знижують набряк і сприяють загальному здоров’ю організму. Тригонелін, у свою чергу, підтримує когнітивні функції та покращує пам’ять.
«Вживання двох або трьох чашок кави на день може бути пов’язане з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) порівняно з відмовою від кави. Однак споживання понад чотири-п’ять чашок на день ймовірно перевищить рекомендовану добову норму кофеїну в 400 мг. Зазвичай надмірне вживання кофеїну може викликати тимчасове підвищення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, серцебиття, занепокоєння, збудження, нудоту, головний біль і порушення сну», – додає старший дієтолог Британського фонду серця Делл Стенфорд.
Чи замінить кава фізичні вправи?
Суреш наголошує, що ні. «Кава доповнює, але не повинна замінювати фізичні вправи. Регулярна фізична активність безпосередньо покращує силу, витривалість і загальне функціонування організму. Хоча кофеїн у каві може підвищити працездатність і відтермінувати втому, він лише допоміжний засіб», – пояснює він.
Які продукти допоможуть при слабкості?
«Так, кава – це важливе джерело поліфенолів, але подібні речовини містяться також у ягодах, темному шоколаді, оливковій олії, зеленому чаї та багатьох овочах. Після потрапляння в організм вони всмоктуються в кишечнику, метаболізуються в печінці і впливають на весь організм. Білкові продукти, такі як яйця, молочні продукти, бобові, тофу, риба і нежирне м’ясо, важливі для збереження м’язової маси. Омега-3 жирні кислоти з жирної риби, лляного насіння та волоських горіхів, а також вітамін D і кальцій необхідні для міцності кісток. Ферментовані продукти корисні для здоров’я кишківника, а яскраві фрукти й овочі завдяки антиоксидантам допомагають запобігти слабкості», – розповідає дієтологиня Нікола Лудлам-Рейн.
Яка шкода може бути від кави?
Не всі люди однаково добре переносять каву, а надлишок кофеїну може негативно вплинути на здоров’я.
«Кофеїн може ускладнювати засвоєння кальцію, тому людям похилого віку варто поєднувати його споживання з продуктами, багатими на кальцій і вітамін D. Також можуть виникати проблеми зі сном, особливо якщо пити каву після обіду. Крім того, можливі прискорене серцебиття, тривожність та підвищений артеріальний тиск. Люди з кислотним рефлюксом або синдромом подразненого кишківника можуть відчути загострення симптомів», – зазначає Лудлам-Рейн.
Яка кава вважається найкориснішою?
Найкориснішою вважають чорну фільтровану каву. Додавання невеликої кількості молока збагатить напій білком і кальцієм, але капучино чи лате збільшують калорійність.
Високоякісні зерна багаті на поліфеноли, які захищають клітини, а органічна кава не містить пестицидів та інших шкідливих речовин.
«Кава середнього обсмаження забезпечує найкращий баланс антиоксидантів. Темне обсмажування може містити акриламід — потенційний канцероген. Кава без кофеїну, хоч і є обробленим продуктом, все ж містить корисні речовини, хоча й у меншій кількості», – пояснює Суреш.
«Розчинна кава, як правило, містить менше кофеїну, тому навряд чи може вплинути на здоров’я кісток», — додає він.