Чому молочні продукти важливі для здоров’я: поради дієтолога щодо правильного харчування
20 амінокислот, корисні жири та профілактика остеопорозу і хвороб серця
Молочні продукти входять до складу так званої тарілки здорового харчування та є одним із найкращих і легко засвоюваних джерел якісного білка.
Про це розповіла лікарка-дієтологиня, віце-президентка Асоціації дієтологів України та засновниця Академії Довголіття Оксана Скиталінська.
“Біохімія молочних продуктів за своїм хімічним складом – це цілий комплекс біологічних сполук, який позитивно впливає на наше здоров’я – вони низькокалорійні, містять корисний молочний жир, корисний молочний білок, вітаміни А,D,E, мають багато легко засвоюваного кальцію, а також фосфор”, – сказала дієтологиня.
Кальцій у молочних продуктах забезпечує:
- профілактику каміння у нирках;
- профілактику раку кишечника;
- підтримку кровотворення;
- роботу нервової та м’язової систем;
- контроль артеріального тиску;
- здоров’я кісток (кожна третя жінка та кожен п’ятий чоловік після 50 років страждають на остеопороз);
- здоров’я десен.
За словами лікарки, кальцій потрібен щодня, особливо у старшому віці, тому молочні продукти мають бути основою раціону.
“Молочні продукти мають дуже високу біологічну цінність. Для того, щоб бути здоровим, в організмі людини щодня мають бути 20 амінокислот, 8 з яких не синтезуються, а можуть надходити лише з продуктами харчування. Вони містяться у продуктах тваринного походження, передусім у молочних продуктах”, – наголосила Скиталінська.
Вона також додала, що молочний жир містить багато корисних для здоров’я речовин – холін, холестерин, сфінгомієлін, фосфоліпіди.
“Вони входять до складу мембрани кожної нашої клітини – клітин крові, нейронів, клітин серця. Якщо цих речовин не вистачатиме, ми будемо у поганому настрої, у нас буде слабка пам’ять, слабкий імунітет та бракуватиме сил”, – зазначила лікарка.