Чорний чай і здоров’я: що кажуть дієтологи про користь напою, який щодня п’ють мільйони
Як ароматний ритуал у чашці допомагає контролювати цукор, покращує травлення та стимулює концентрацію
Чорний чай не лише ароматний та освіжаючий напій, а й справжнє джерело корисних речовин для організму. Дієтологи Realsimple розповіли, як він впливає на наше здоров’я.
Чорний чай зміцнює імунітет. Рослинні сполуки в чаї мають антиоксидантні властивості, що допомагають боротися з вільними радикалами та зменшувати запалення. За даними дослідження 2025 року, продукти, багаті на флавоноїди, включаючи чорний чай, можуть знизити ризик хронічних хвороб та загальну смертність на 6–20 відсотків.
Чай покращує концентрацію та пильність завдяки амінокислоті L-теанін, що підтримує когнітивні здібності та підвищує енергію протягом дня.
Чорний чай підтримує серце. Поліфеноли в чаї нормалізують рівень холестерину та тиску. Дві чашки напою на день забезпечують організм рекомендованою дозою флаван-3-олів 400–600 міліграмів.
Напій допомагає регулювати рівень цукру в крові, що важливо для профілактики діабету другого типу. Регулярне споживання також позитивно впливає на мікрофлору кишківника, покращує травлення та загальний стан мікробіому, включно з імунітетом та здоров’ям мозку.
Чорний чай сприяє гідратації організму. Незважаючи на наявність кофеїну, його сечогінний ефект слабкий, тому напій допомагає підтримувати водний баланс.