Чи дійсно регулярне споживання червоного м’яса підвищує ризик інфарктів та інсультів?

Чи дійсно регулярне споживання червоного м’яса підвищує ризик інфарктів та інсультів?

Генетичний кластер у кишкових бактерій перетворює продукти перетравлення на речовини, що підвищують ризик серцево-судинних захворюван

15.08.2025
1 год. тому
1

Вчені виявили кластер генів, який у майбутньому може стати потенційною мішенню для боротьби з одним із факторів серцево-судинних захворювань. 

Дослідники з Клівлендської клініки встановили, що надмірне споживання червоного м’яса підвищує ризик інфарктів та інсультів. Це пов’язано з утворенням при перетравленні речовини, що шкодить серцево-судинній системі, про що йдеться у статті в журналі Nature Microbiology. 

Раніше група вчених виявила, що триметиламін N-оксид (ТМАО) є побічним продуктом перетравлення певних поживних речовин кишковими бактеріями і підвищує ризик серцево-судинних хвороб. При перетворенні карнітину утворюється проміжний метаболіт гамма-бутиробетаїн. 

Багато мікробів можуть перетворювати карнітин на гамма-бутиробетаїн, але лише деякі продовжують його перетворення на ТМАО. Найчастіше цим займається бактерія Emergencia timonensis, яка зустрічається у великій кількості в калі всеїдних людей і значно рідше у вегетаріанців. 

Дослідники проаналізували плазму крові майже 3000 добровольців натще та виміряли рівень гамма-бутиробетаїну. Виявилося, що вищий його вміст у крові корелює з частішими випадками інсультів, інфарктів та інших серцево-судинних захворювань. 

Експерименти на мишах та аналіз калу учасників підтвердили, що збільшення кількості бактерій Emergencia timonensis активує перетворення гамма-бутиробетаїну в ТМАО. Вчені також ідентифікували у кишкових мікроорганізмів кластер із шести генів, який відповідає за утилізацію гамма-бутиробетаїну. Чотири з цих генів відіграють ключову роль у його перетворенні на ТМАО. 

Фахівці вважають, що виявлений кластер генів у майбутньому може стати мішенню для терапевтичного впливу на серцево-судинні захворювання. Наразі вони радять обмежити споживання червоного м’яса та віддавати перевагу більш безпечним джерелам білка, таким як риба та птиця.