Чи справді яйця з помаранчевими жовтками корисніші для здоров'я? Розвінчуємо міфи
Чи справді яйця з помаранчевими жовтками корисніші для здоров'я? Розвінчуємо міфи
31.01.2025
22

Колір яєчного жовтка може значно варіюватися – від насиченого оранжевого до світло-жовтого. Існує думка, що яйця з оранжевими жовтками корисніші, але чи так це насправді?

Як повідомляє сайт Real Simple, на колір жовтка впливає кілька факторів. Дієтолог Емма Лейн пояснює, що темніший або яскравіший жовток зазвичай свідчить про раціон курки, зокрема, про вживання рослинних пігментів і кормів, багатих на каротиноїди, таких як кукурудза. Кури, які мають можливість шукати жуків на траві чи в бруді, зазвичай несуть яйця з темнішими жовтками. Вік та здоров'я курки також можуть впливати на цей показник.

Однак існує помилкова думка, що чим темніший жовток, тим більше в ньому поживних речовин. Насправді колір жовтка не завжди відображає кількість корисних елементів в яйці. Так, кури, що їдять здорову їжу, насичену поживними речовинами, можуть нести яйця з жовтками різних відтінків.

Незалежно від кольору жовтка, яйця залишаються дуже поживними. Вони є чудовим джерелом білка, жиру, вітамінів групи B, A, D, E, K, а також мінералів, таких як кальцій, залізо, йод, селен, фосфор і цинк. Якщо кури їдять насіння льону чи риб’ячий жир, їх яйця можуть містити більше омега-3 жирних кислот. Однак кількість омега-3 в яйцях значно нижча, ніж у рибі чи насінні льону.