Дієта при артриті: продукти, які знижують запалення та покращують стан суглобів

Дієта при артриті: продукти, які знижують запалення та покращують стан суглобів

Вчені Стенфорду довели, що ферментовані продукти зменшують запалення у суглобах

09.07.2025
6 год. тому
2

Ревматоїдний артрит — хронічне запальне захворювання, що спричиняє біль, набряки та скутість у суглобах. Вчені зі Стенфордського університету з’ясували, що регулярне вживання ферментованих продуктів, зокрема йогурту, позитивно впливає на мікробіом кишечника і може зменшувати запалення, головну причину розвитку артриту.

Під час дослідження науковці зафіксували зниження рівня 19 білків-маркерів запалення у добровольців, які регулярно вживали йогурт.
 “Один з цих білків – інтерлейкін 6 – пов’язаний з хронічними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит і діабет другого типу”, – пише видання.

Ферментовані продукти — це їжа, створена шляхом контрольованого росту корисних мікроорганізмів. До них належать не лише йогурт, а й кефір, квашена капуста, сир, натуральний соєвий соус тощо.

“Ми хотіли провести експериментальне дослідження, яке могло б перевірити, чи може їжа, націлена на мікробіоту, стати засобом боротьби з різким зростанням хронічних запальних захворювань”, – розповів доктор Крістофер Гарднер.