Дієтолог розповіла, навіщо їсти кукурудзу, і як вона впливає на здоров’я

Дієтолог розповіла, навіщо їсти кукурудзу, і як вона впливає на здоров’я

Овоч і зерно одночасно, джерело вітамінів, клітковини та захисних пігментів для очей

24.11.2025
11 год. тому
1

Кукурудза вражає своєю універсальністю: вона одночасно є зерном і овочем. Хоча більшу частину року ми споживаємо її у вигляді консервованої чи замороженої продукції, влітку особливо відчувається неперевершений смак свіжої кукурудзи. 

Завдяки своїй подвійній природі, кукурудзу можна знайти майже в усіх супермаркетних продуктах. Якщо уважно читати етикетки, помітно, що вона входить до складу пластівців, пива, крекерів, чіпсів та багатьох інших виробів. 

Поживна цінність та користь для здоров’я 

Солодка кукурудза – це крохмалистий овоч. Один середній качан містить близько 90 калорій і 20 грамів вуглеводів. Хоча це більше, ніж у броколі, цвітній капусті чи моркві, користь для здоров’я від її вживання велика. 

Особливо цінними є лютеїн і зеаксантин – пігменти, що надають кукурудзі жовтий колір. Вони накопичуються у сітківці, зокрема в макулі – центрі ока, поглинаючи шкідливе синє світло та захищаючи клітини від пошкоджень. Достатня кількість цих речовин у раціоні допомагає знизити ризик дегенерації жовтої плями, яка призводить до втрати центрального зору. 

Кукурудза також багата на рослинний білок і містить приблизно 2 грами клітковини на порцію. До її корисних властивостей додаються важливі вітаміни та мінерали, включно з магнієм, калієм, вітамінами групи В, а також вітамінами А і С. 

Свіжа чи заморожена: що обрати? 

Після збору кукурудзи цукор у ній поступово перетворюється на крохмаль, тому найсмачнішою вона буде того ж дня. Щоб зберегти свіжість довше, тримайте кукурудзу в лушпинні в холодильнику до моменту приготування. 

"У інші місяці року заморожена або консервована кукурудза – чудова альтернатива. Але уважно перевіряйте склад: консервована кукурудза часто містить багато натрію, а заморожена в соусах – надлишок жиру і солі", – зазначає доцент кафедри харчування та дієтології Університету Сент-Луїса Вітні Лінсенмейер.