Дієтолог розповіла, навіщо їсти кукурудзу, і як вона впливає на здоров’я
Овоч і зерно одночасно, джерело вітамінів, клітковини та захисних пігментів для очей
Кукурудза вражає своєю універсальністю: вона одночасно є зерном і овочем. Хоча більшу частину року ми споживаємо її у вигляді консервованої чи замороженої продукції, влітку особливо відчувається неперевершений смак свіжої кукурудзи.
Завдяки своїй подвійній природі, кукурудзу можна знайти майже в усіх супермаркетних продуктах. Якщо уважно читати етикетки, помітно, що вона входить до складу пластівців, пива, крекерів, чіпсів та багатьох інших виробів.
Поживна цінність та користь для здоров’я
Солодка кукурудза – це крохмалистий овоч. Один середній качан містить близько 90 калорій і 20 грамів вуглеводів. Хоча це більше, ніж у броколі, цвітній капусті чи моркві, користь для здоров’я від її вживання велика.
Особливо цінними є лютеїн і зеаксантин – пігменти, що надають кукурудзі жовтий колір. Вони накопичуються у сітківці, зокрема в макулі – центрі ока, поглинаючи шкідливе синє світло та захищаючи клітини від пошкоджень. Достатня кількість цих речовин у раціоні допомагає знизити ризик дегенерації жовтої плями, яка призводить до втрати центрального зору.
Кукурудза також багата на рослинний білок і містить приблизно 2 грами клітковини на порцію. До її корисних властивостей додаються важливі вітаміни та мінерали, включно з магнієм, калієм, вітамінами групи В, а також вітамінами А і С.
Свіжа чи заморожена: що обрати?
Після збору кукурудзи цукор у ній поступово перетворюється на крохмаль, тому найсмачнішою вона буде того ж дня. Щоб зберегти свіжість довше, тримайте кукурудзу в лушпинні в холодильнику до моменту приготування.
"У інші місяці року заморожена або консервована кукурудза – чудова альтернатива. Але уважно перевіряйте склад: консервована кукурудза часто містить багато натрію, а заморожена в соусах – надлишок жиру і солі", – зазначає доцент кафедри харчування та дієтології Університету Сент-Луїса Вітні Лінсенмейер.