Дієтологи назвали продукти та харчові звички, які найбільше підривають здоров'я

Дієтологи назвали продукти та харчові звички, які найбільше підривають здоров'я

Лікарі попереджають про небезпечні звички, що ослаблюють імунітет

08.10.2025
2 год. тому
2

З початком сезону застуд і грипу багато людей замислюються про те, як зміцнити імунітет. Окрім дотримання загальних правил гігієни та профілактики, важливу роль відіграє правильне харчування.

Лікарі попереджають, що деякі звички у харчуванні можуть негативно впливати на природний захист організму.

Одноманітний раціон
Дієтолог Аманда Соуседа відзначає, що різноманітне харчування – один із найефективніших способів підтримки імунної системи. «Якщо ви постійно їсте одні й ті ж продукти, це може негативно вплинути на імунітет. Адже близько 70% нашої імунної системи зосереджено в кишечнику, і важливо підтримувати здорову мікрофлору», – пояснила вона. Найпростіший спосіб – регулярно вживати різноманітні фрукти, овочі та продукти з різних груп.

Недостатньо пребіотиків
Дієтолог і засновник компанії Uplift Food Кара Ландау наголосила на важливості пребіотиків. «Якщо їх у раціоні бракує, робота кишечника погіршується, а мікробіом виснажується. Це призводить до зростання запальних процесів і ослаблення імунної відповіді організму», — пояснила вона.

Зайвий цукор і жир
Надмірне споживання цукру та жирів також шкодить імунітету, додає доктор медичних наук Шитал Декарія. За її словами, така дієта перевантажує імунну систему і провокує постійне запалення, що пов’язано з ризиком розвитку хронічних захворювань, зокрема діабету, серцево-судинних недуг та аутоімунних хвороб, як-от ревматоїдний артрит.

Часте вживання оброблених продуктів
Дієтолог Триста Бест зазначає, що надмірне споживання оброблених продуктів також негативно впливає на імунітет. «Такі продукти можуть подразнювати кишечник, порушувати баланс мікробіому та спричиняти хронічне запалення. Це знижує ефективність імунної реакції і підвищує ризик як гострих, так і хронічних захворювань»,  – підкреслила вона.