Дослідники з’ясували, чому споживання червоного м’яса прискорює інфаркти та інсульти
Гамма-бутиробетаїн, який утворюється при перетравленні, стимулює кишкові бактерії виробляти ТМАО
Дослідники з Клівлендської клініки встановили, що надмірне споживання червоного м’яса може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів. Причина цього – речовина, що утворюється при перетравленні м’яса і негативно впливає на серце та судини, повідомляє журнал Nature Microbiology.
Раніше науковці виявили, що триметиламін N-оксид (ТМАО) – побічний продукт кишкових бактерій, що виникає при перетравленні певних поживних речовин з червоного м’яса та інших продуктів тваринного походження – пов’язаний із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. У цьому процесі карнітин перетворюється на проміжний метаболіт – гамма-бутиробетаїн.
Багато мікробів здатні перетворювати карнітин у гамма-бутиробетаїн, але лише деякі з них далі перетворюють його на ТМАО. Найчастіше цим займається бактерія Emergencia timonensis, яка у великій кількості зустрічається у калі всеїдних людей, а у вегетаріанців – значно рідше.
Дослідники проаналізували натщесерце плазму крові майже 3000 добровольців, визначивши рівень гамма-бутиробетаїну. Порівняння цих показників із клінічними даними показало: чим вище концентрація метаболіту у крові, тим частіше у людей фіксувалися інсульти, інфаркти та інші серцево-судинні проблеми.
Експерименти на мишах та дослідження калу учасників підтвердили, що підвищена кількість бактерій Emergencia timonensis сприяє активнішому перетворенню гамма-бутиробетаїну у ТМАО. Науковці також ідентифікували у кишкових мікроорганізмів кластер із шести генів, відповідальних за використання гамма-бутиробетаїну. Виявилося, що сам гамма-бутиробетаїн стимулює активність усіх шести генів, при цьому чотири з них відіграють ключову роль у перетворенні метаболіту на ТМАО.
Вчені сподіваються, що цей кластер генів у майбутньому може стати мішенню для боротьби з одним із факторів серцево-судинних хвороб. Наразі вони радять обмежити споживання червоного м’яса та віддавати перевагу більш безпечним джерелам білка – птиці та рибі.