Дослідження показують: їжа з високою кислотністю провокує захворювання нирок
Чому риба, м’ясо та газовані напої можуть загрожувати здоров’ю
03.10.2025
19
Надмірне споживання продуктів із високою кислотністю може негативно впливати на нирки. Щоб уникнути ускладнень, експерти радять переглянути свій раціон.
Кислотні продукти можуть пошкоджувати тонкі канальці нирок, де утворюється сеча. У відповідь орган починає виробляти аміак для нейтралізації цього процесу.
Якщо така ситуація триває короткий час, серйозної шкоди немає. Проте при тривалому впливі токсичні сполуки можуть завдавати шкоди організму.
Медики радять обмежити споживання риби, свинини, птиці, яєць, сиру, яловичини, рису, хліба та солодких газованих напоїв.
Щоб зберегти здоров’я нирок, не більше 35% денного раціону повинні складати продукти, що утворюють кислоту, а решту 65% – продукти з лужною реакцією, такі як овочі, ягоди та фрукти.