Експерти розповіли про серйозну небезпеку немитих фруктів і овочів для здоров’я
Дослідження показало критичні порушення санітарії під час вирощування та збору врожаю
Фрукти та овочі мають бути обов’язковою частиною щоденного раціону, проте вони можуть становити небезпеку для здоров’я, якщо їх не мити належним чином. Проблема полягає в тому, що не всі виробники дотримуються необхідних норм безпеки під час вирощування та обробки врожаю.
Згідно з результатами дослідження, майже половина випадків харчових отруєнь спричинена зараженими продуктами. Ризик потрапляння на стіл овочів і фруктів з патогенними мікроорганізмами зростає у випадках, коли фермери використовують сирий гній або його суміші з ґрунтовими добавками, нехтують очищенням сільськогосподарського інвентарю та не дотримуються санітарних вимог.
Опитування показало, що 51 відсоток господарств збирають врожай голими руками, 39 відсотків не мають засобів для миття рук, а 46 відсотків узагалі не обладнані туалетами. Половина опитаних застосовують ґрунтові добавки, а близько 87 відсотків не перевіряють якість води для поливу.
Експерти радять ретельно мити куплені овочі та фрукти під теплою проточною водою, за потреби використовувати щітку для видалення бруду, шкідливих мікроорганізмів і залишків пестицидів. Частину бактерій можна знищити за допомогою варіння, смаження або тушкування.