Фіолетові продукти як джерело здоров’я: експерти пояснили, чому вони важливі

Фіолетові продукти як джерело здоров’я: експерти пояснили, чому вони важливі

Як баклажани, чорниця та виноград допомагають зміцнити серце, покращити пам’ять і захистити клітини від вільних радикалів

13.10.2025
2 год. тому
1

Медики розповіли про користь фіолетових продуктів для здоров’я. Вони містять велику кількість вітамінів та мікроелементів, які позитивно впливають на організм. 

Фіолетовий колір цих продуктів обумовлений корисними речовинами з особливими властивостями. Наприклад, фіолетові овочі та фрукти, такі як баклажани та виноград, багаті на антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали і захищають клітини. 

Також у таких продуктах присутні антоціани, рослинні флавоноїди, які зміцнюють стінки кровоносних судин і знижують ризик інсульту. Дослідження показують, що у людей, які регулярно вживають фіолетові овочі та фрукти, ймовірність серцевого нападу на 32 відсотки менша. 

Крім того, вони покращують пам’ять і ясність мислення завдяки великій кількості поліфенолів. Регулярне споживання продуктів з антоціанами сприяє кращому зору та роботі мозку. 

Для тих, хто часто вживає жирну їжу, корисно додавати до раціону картоплю з фіолетовою шкіркою, яка прискорює обмін речовин та підтримує серце. Також фахівці радять включати у меню темний виноград, ожину, чорницю, чорну смородину, інжир, сливу, ягоди асаї, червону цибулю, червоний базилік і баклажани.