Фрукти з низьким глікемічним індексом: що можна безпечно їсти людям із діабетом

Фрукти з низьким глікемічним індексом: що можна безпечно їсти людям із діабетом

Персики, вишні, сливи, апельсини та яблука, які не підвищують рівень глюкози

22.09.2025
33

Фрукти містять фруктозу, натуральний цукор, надмірне споживання якого може підвищувати рівень глюкози в крові, що небажано для діабетиків. Проте правильно підібрані плоди можна безпечно включати в раціон. Як зазначає Times Now Digital, деякі фрукти мають низький ГІ і дозволяються у помірних кількостях. 

Персик
Глікемічний індекс середнього персика близько 42, що не впливає значно на рівень цукру та інсуліну. Крім того, персики багаті калієм, клітковиною та вітамінами А і С і допомагають надовго зберегти відчуття ситості. 

Вишня
З ГІ лише 20 вишня майже не підвищує рівень глюкози. Плоди також містять багато антиоксидантів, вітаміну С і клітковини, що підтримує стабільний цукор у крові. 

Слива
Цей фрукт забезпечує організм клітковиною, антиоксидантами, а також 15 видами вітамінів і мінералів. ГІ сливи становить 40. 

Апельсин
Один апельсин має ГІ близько 40–43. Завдяки клітковині фрукт повільно перетравлюється і поступово підвищує рівень глюкози. 

Яблука
Менш солодкі сорти яблук мають низьке глікемічне навантаження і підходять діабетикам. Вони багаті вітамінами, мінералами та клітковиною, що уповільнює засвоєння цукру.