Головна помилка в харчуванні: ця звичка непомітно прискорює старіння організму

Головна помилка в харчуванні: ця звичка непомітно прискорює старіння організму

Дієтологи попереджають про небезпеки ультраобробленої їжі

05.11.2025
7 дн. тому
13

Процес старіння неможливо зупинити, але його можна сповільнити. Наукові дослідження підтверджують, що спосіб життя і особливо харчування мають суттєвий вплив на тривалість життя людини. 

Лікарка-дієтолог Джоан Іфланд звертає увагу на серйозну небезпеку, яку становить регулярне вживання ультраоброблених продуктів. За її словами, така їжа може стати причиною фізичних, емоційних, психічних та поведінкових порушень. Вона зазначає, що це призводить до зниження клітинної функції, погіршення роботи мозку, постійної втоми, здуття живота, підвищеного артеріального тиску, болю в суглобах та інших проблем зі здоров’ям. 

Дослідники з Університету Наварри в Іспанії встановили зв’язок між частим споживанням ультраобробленої їжі та прискореним скороченням теломер. Саме теломери є своєрідним біологічним маркером старіння клітин. 

Огляд, опублікований у науковому журналі Nutrition, показав, що така їжа може провокувати розвиток низки небезпечних захворювань. Серед них гіпертонія, метаболічний синдром, діабет, рак молочної залози, а також порушення у роботі серцево-судинної і мозкової систем.