Катастрофа, якої не зупинити? Нове дослідження шокує даними про зникнення диких тварин
Катастрофа, якої не зупинити? Нове дослідження шокує даними про зникнення диких тварин
10.10.2024
101

За останні 50 років популяції диких тварин скоротилися на катастрофічний рівень і основною причиною цього є харчова промисловість. Згідно з новим аналізом Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), опублікованим у виданні The Washington Post, популяції диких тварин на Землі скоротилися в середньому на 73%. Вчені використовують "Індекс живої планети", щоб відстежувати 5495 видів амфібій, птахів, риб, ссавців і рептилій по всьому світу.

Звіт показує, що між 1970 і 2020 роками популяції прісноводних видів зменшилися на 85%, наземних на 69%, а морських — на 56%. 

"Це дійсно вказує нам на те, що тканина природи розпадається", — заявила головний науковий співробітник WWF Ребека Шоу. Вона наголосила, що скорочення популяцій матиме каскадний ефект.

"Популяції хребетних тварин підтримують здоров'я екосистем і послуги, які ми отримуємо від них, такі як стабільний клімат, рясна і чиста вода, здорові ґрунти для вирощування продуктів харчування, продуктивне рибальство, яке забезпечує людей білком. Якщо ви спостерігаєте таке скорочення популяцій хребетних по всьому світу, то з часом у вас виникнуть проблеми з підтримкою та збереженням здоров'я і добробут людей", — зазначила Шоу.

Найбільше скорочення відбулося в Латинській Америці та Карибському басейні (на 95%), а також в Африці (76%) та Азійсько-Тихоокеанському регіоні (60%). У звіті зазначено, що в Європі, Центральній Азії та Північній Америці скорочення було меншим через те, що значна частина природи там знищена ще до 1970 року.

Основними причинами скорочення є знищення середовища існування через виробництво харчових продуктів і вирубку тропічних лісів для тваринництва. Приблизно 40% земель використовуються для виробництва їжі. 

"Щоб зберегти живу планету, на якій процвітають люди і природа, нам потрібні дії, які відповідають масштабам виклику", — наголосили в доповіді.

Ребека Шоу закликає до зменшення споживання тваринного білка. "Настав час діяти і це мають бути масштабні дії, узгоджені та зосереджені як на кліматі, так і на природі, щоб змінити ці тенденції", — підкреслила вона.