Кава і зелений чай знижують ризик смерті у тих, хто переніс інфаркт чи інсульт
Результати масштабного дослідження, опубліковані у журналі Американської кардіологічної асоціації “Stroke”
Японські науковці дійшли висновку, що регулярне споживання зеленого чаю або кави може допомогти знизити ризик смерті від вторинних захворювань у людей, які вже пережили серцевий напад або інсульт.
Зазвичай вважається, що напої з кофеїном не рекомендовані для пацієнтів із серцево-судинними проблемами. Однак дослідження, проведене вченими з університету Осаки, показало, що для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, вживання зеленого чаю або кави суттєво зменшує ймовірність летального кінця, пов’язаного з повторними ураженнями судин. Результати були опубліковані у журналі “Stroke” Американської кардіологічної асоціації.
У дослідженні взяли участь майже 46 тисяч осіб віком від 40 до 79 років, серед яких 60% були жінками. Учасників розподілили на три категорії: ті, хто переніс інсульт, ті, хто пережив серцевий напад, і ті, хто не мав подібних захворювань.
Аналізуючи звички щодо вживання кави та зеленого чаю, дослідники встановили, що ці напої сприяють подовженню життя у пацієнтів із судинними захворюваннями. Зокрема, люди, які пережили інсульт, могли знизити ризик смерті від ускладнень на 62%, якщо вживали до семи чашок зеленого чаю на день. Пацієнти після серцевого нападу знижували ризик смерті приблизно на 22%, випиваючи хоча б одну чашку кави щодня, порівняно з тими, хто не пив каву регулярно, – повідомив керівник дослідження Хіроясу Ісо.
Також було виявлено, що серед людей, які не мали серцево-судинних подій раніше, ризик смерті знижувався на 14%, якщо вони споживали більше однієї чашки кави на тиждень.
Для уточнення: чашка зеленого чаю, яку брали до уваги дослідники, містила близько 100 мл напою, а чашка кави – приблизно 150 мл.