Харчові добавки: список найнебезпечніших консервантів у продуктах, яких варто уникати
24.06.2025
2 дн. тому
3
Якість та тривалість нашого життя безпосередньо залежать від того, що ми їмо. Для збереження здоров’я достатньо ретельно перевіряти склад продуктів перед покупкою. Нутриціолог назвала найшкідливіші консерванти, штучні замінники цукру та добавки, які маскують справжню кількість цукру у харчових продуктах.
Небезпечні консерванти:
- Е-218 (метилпарабен) накопичується в організмі і може завдавати шкоди;
- Е-220 (діоксид сірки) здатен викликати алергічні реакції;
- Е-211 (бензоат натрію) разом із аскорбіновою (вітамін С) або лимонною кислотою може спричинити небезпечні хімічні реакції в шлунку.
Добавки, які приховують цукор:
- Сироп агави (до 80% фруктози);
- Карамельний сироп;
- Патока (мальтодекстрин);
- Декстроза (глюкоза);
- Карамельні барвники (Е-150a, b, c, d);
- Фруктоза та глюкозно-фруктозний сироп.
Штучні цукрозамінники:
- Цикламова кислота та її солі (E952), заборонені в деяких країнах через підозри на посилення канцерогенної дії;
- Аспартам (E951), що може викликати алергії та індивідуальну непереносимість;
- Сахарин (E954), який у великих дозах здатен стимулювати ріст пухлинних клітин.