Хто не поєднує чай із шоколадом і каву з мандарином, той ризикує своїм здоров’ям
Флавоноїди, що містяться у цих продуктах, здатні знижувати артеріальний тиск і покращувати кровообіг. Ці природні речовини відіграють важливу роль у підтримці здоров’я. Вони володіють антиоксидантними, протизапальними та захисними властивостями, що допомагають організму боротися із запаленнями та зміцнюють серцево-судинну систему. За словами науковців, флавоноїди містяться у чаї, какао, фруктах і овочах, тому для збереження здоров’я зовсім не обов’язково покладатися лише на медикаменти.
За інформацією видання ScienceAlert, міжнародна команда дослідників провела масштабне дослідження за участю 124 805 осіб віком від 40 років. Протягом півроку учасники вживали продукти з високим вмістом флавоноїдів: чорний і зелений чай, яблука, червоне вино, виноград, ягоди, темний шоколад, апельсини, мандарини та апельсиновий сік.
Що показали результати
Дослідники встановили, що люди, які регулярно споживали найбільше різноманітних флавоноїдних продуктів, мали нижчий ризик смерті від різних причин і менше проблем зі здоров’ям. Виявилось, що навіть 500 мг флавоноїдів на день, приблизно дві чашки чаю — знижують ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 16%. Крім того, на 10% зменшується ймовірність ускладнень при діабеті 2 типу та респіраторних хворобах, а ризик раку й нейродегенеративних захворювань знижується на 6-20%.
Вчені підкреслюють, що для максимального ефекту важливо вживати не один вид продукту, багатого на флавоноїди, а якомога ширший їх спектр. Якщо бажаєте спробувати, рекомендується щодня вживати близько 19 різних видів таких продуктів.
Що варто знати про флавоноїди
Флавоноїди — це природні речовини, які утворюються виключно в рослинах. Вони відповідають за колір, смак і аромат багатьох плодів та квітів. Ця велика група налічує понад 5000 різновидів поліфенольних сполук, які допомагають рослинам адаптуватися до стресів навколишнього середовища, залучати запилювачів та регулювати ріст клітин.
Перші наукові дослідження флавоноїдів почалися у 1990-х роках, тоді їх вивчали переважно в контексті схуднення та контролю ваги. З часом вчені з’ясували, що ці речовини мають набагато ширший спектр користі. Вони зміцнюють здоров’я та допомагають запобігати багатьом захворюванням.