Ключ до довголіття науковці виявили у продуктах із високим вмістом рослинного білка
Що слід знати про заміну тваринних продуктів і які джерела білка допоможуть зберегти здоров’я
Правильне харчування суттєво впливає на тривалість життя та знижує ризик виникнення серйозних хронічних хвороб. Через це науковці постійно досліджують переваги різних дієтичних підходів і типів продуктів.
Згідно з інформацією від Express, яка посилається на огляд, опублікований у British Medical Journal, для продовження життя рекомендують замінювати тваринний білок на рослинний.
У систематичний огляд увійшли 32 дослідження та 31 метааналіз із даними понад 715 тисяч учасників. Вчені виявили, що вживання рослинного білка асоціюється з нижчим ризиком смерті від багатьох захворювань, зокрема серцево-судинних. Водночас, зміна раціону не впливала на смертність від раку.
Крім того, додавання всього 3% енергії з рослинних білків щодня пов’язане зі зниженням ризику смерті на 5%. При цьому споживання білка тваринного походження не знижувало ризик смерті від серцевих хвороб чи онкології.
“Заміна продуктів з високим вмістом тваринного білка на рослинні джерела білка може сприяти довшому життю”, — зазначають дослідники.
Основними джерелами рослинного білка є:
- Бобові (квасоля, горох, сочевиця).
- Горіхи і насіння (мигдаль, фісташки, кеш’ю, волоські горіхи, фундук, гарбузове, соняшникове, льняне, кунжутне та насіння чіа).
- Цільнозернові крупи (камут, теф, пшениця, кіноа, рис, дикий рис, просо, овес, гречка).
- Овочі (кукурудза, броколі, спаржа, брюссельська капуста, артишоки).
- Сойові продукти (тофу)