Ключ до довголіття науковці виявили у продуктах із високим вмістом рослинного білка

Ключ до довголіття науковці виявили у продуктах із високим вмістом рослинного білка

Що слід знати про заміну тваринних продуктів і які джерела білка допоможуть зберегти здоров’я

25.07.2025
1 дн. тому
4

Правильне харчування суттєво впливає на тривалість життя та знижує ризик виникнення серйозних хронічних хвороб. Через це науковці постійно досліджують переваги різних дієтичних підходів і типів продуктів. 

Згідно з інформацією від Express, яка посилається на огляд, опублікований у British Medical Journal, для продовження життя рекомендують замінювати тваринний білок на рослинний. 

У систематичний огляд увійшли 32 дослідження та 31 метааналіз із даними понад 715 тисяч учасників. Вчені виявили, що вживання рослинного білка асоціюється з нижчим ризиком смерті від багатьох захворювань, зокрема серцево-судинних. Водночас, зміна раціону не впливала на смертність від раку. 

Крім того, додавання всього 3% енергії з рослинних білків щодня пов’язане зі зниженням ризику смерті на 5%. При цьому споживання білка тваринного походження не знижувало ризик смерті від серцевих хвороб чи онкології. 

“Заміна продуктів з високим вмістом тваринного білка на рослинні джерела білка може сприяти довшому життю”, — зазначають дослідники. 

Основними джерелами рослинного білка є: 

  1. Бобові (квасоля, горох, сочевиця).
  2. Горіхи і насіння (мигдаль, фісташки, кеш’ю, волоські горіхи, фундук, гарбузове, соняшникове, льняне, кунжутне та насіння чіа).
  3. Цільнозернові крупи (камут, теф, пшениця, кіноа, рис, дикий рис, просо, овес, гречка).
  4. Овочі (кукурудза, броколі, спаржа, брюссельська капуста, артишоки).
  5. Сойові продукти (тофу)