Корисний алкоголь існує: які напої можуть покращити здоров’я, а які слід уникати

Корисний алкоголь існує: які напої можуть покращити здоров’я, а які слід уникати

Як червоне вино чи певні лагери, можуть приносити певні переваги для організму та мікробіоти кишківника

17.10.2025
1 дн. тому
3

Професор Тім Спектор обговорив у подкасті Zoe, чи може алкоголь бути корисним для здоров’я, та розповів, які напої можуть принести певну користь. 

Багато хто замислюється над цим після келиха Піно Нуар після роботи або пінти пива в пабі: наскільки шкодить організму алкоголь? Суперечливі дослідження та різні урядові рекомендації лише ускладнюють оцінку: одні стверджують, що безпечних рівнів алкоголю не існує, інші ж натякають на потенційну користь помірного споживання. 

У подкасті «Чи може алкоголь бути корисним?» професор Спектор заявив, що сам по собі алкоголь не приносить користі для здоров’я. Проте ситуація складніша — деякі напої містять поліфеноли, рослинні сполуки, які зміцнюють захист організму від хвороб, знижують запалення та підтримують корисні бактерії кишківника, повідомляє Surrey Live. 

«На цьому рівні знаходяться лагери, деякі традиційні британські елі та бельгійські пива, які теж містять поліфеноли та певні дріжджі. Бельгійці вважають їх корисними, хоча не всі з цим погоджуються», — зазначив він. 

Спектор додав, що більшість інших напоїв майже не мають поживної цінності для мікробіоти кишківника. Наприклад, біле вино містить у три рази менше поліфенолів, ніж червоне, тому для отримання тих самих переваг довелося б випити значно більше, що не рекомендується. Міцні дистильовані напої практично не приносять користі, оскільки всі корисні речовини видаляються під час дистиляції. 

Він також пояснив, як визначити напій з високим вмістом поліфенолів за смаком: «Він залишає терпкий присмак на язику та сушить рот. Ця терпкість свідчить про наявність танінів – класичних поліфенолів». 

Доктор Сара Беррі, провідна науковиця Zoe, підкреслила, що важливо зважати переваги поліфенолів проти негативних ефектів алкоголю: «Якщо перевищувати одну-дві порції на день, шкода починає переважати – окислювальний стрес, запалення… Якщо ж дотримуватися однієї-двох порцій, можна збалансувати негативні ефекти алкоголю користю біоактивних сполук».