Лікар назвала три найефективніші речовини для здоров’я мозку та покращення пам’яті
Вчені пояснюють роль вітаміну D, омега-3 та магнію у збереженні пам’яті та настрою
Сьогодні вчені дедалі більше уваги приділяють взаємозв’язку між сірою речовиною мозку та харчуванням. Відомо, що близько 90% серотоніну, або “гормону щастя”, виробляється саме в шлунково-кишковому тракті.
Лікарі підкреслюють, що мікробіом кишечника відіграє ключову роль у здоров’ї мозку. Найефективніший спосіб підтримати його роботу – це правильне харчування, яке забезпечує організм усіма необхідними вітамінами та мінералами. Доктор медичних наук Ума Найду виділила речовини, дефіцит яких найбільше шкодить мозку.
Вітамін D
Цей жиророзчинний вітамін не лише зміцнює кістки, а й функціонує як нейростероїд. Він допомагає знижувати запальні процеси та регулює вивільнення фактора росту нервів (NGF), необхідного для роботи нейронів у гіпокампі – зоні мозку, що відповідає за пам’ять та навчання.
Омега-3
Існують три основні види омега-3: рослинна альфа-ліноленова кислота та рибні ейкозапентаєнова (EPA) і докозагексаєнова (DHA) кислоти. EPA і DHA критично важливі для серця та мозку. “Омега-3 зміцнюють мозок, знижуючи запалення і захищаючи нейрони”, – пояснила Найду.
Дослідження показують, що у людей з деменцією рівень омега-3 зазвичай дуже низький. Додатковий прийом цих кислот може допомогти уповільнити втрату когнітивних функцій.
Магній
“Магній бере участь у понад 300 біохімічних процесах, включно з регуляцією настрою та сну”, – розповіла лікар. Його дефіцит пов’язують із тривожністю, синдромом дефіциту уваги, втомою та зниженим лібідо.
Багато магнію міститься в гарбузовому насінні, пшеничних висівках, какао, насінні кунжуту, гречці, смаженому мигдалі та арахісі. Прийом добавок слід погоджувати з лікарем, попереджає Найду.