Лікар назвав ефективний продукт для зменшення запалення та полегшення болю в суглобах

Лікар назвав ефективний продукт для зменшення запалення та полегшення болю в суглобах

Чому жирна риба з омега-3 може зменшувати біль і запалення при артриті

02.10.2025
2 год. тому
1

Раціон харчування суттєво впливає на стан суглобів: одні продукти можуть погіршувати їхній стан, тоді як інші допомагають полегшувати симптоми проблем із ними. 

Хоча універсальної “чудодійної” дієти при артриті не існує, наукові дослідження підтверджують, що певні продукти здатні зменшувати біль і запалення в суглобах. 

Зокрема, корисні жири, які містяться у рибі – лососі, оселедці, сардинах, скумбрії та анчоусах – допомагають полегшити симптоми артриту. За словами експертів, ці види риби багаті омега-3 жирними кислотами, відомими своєю протизапальною дією. Дослідження показують, що регулярне споживання омега-3 знижує рівень запальних білків у крові, таких як С-реактивний білок та інтерлейкін-6, які пов’язані з болем та набряком у суглобах. 

Лікарі пояснюють, що незамінні жирні кислоти ЕПК та ДГК, що містяться у жирній рибі, зменшують запалення та пригнічують активність ферментів, які посилюють біль у суглобах. 

Дієтологи радять включати до раціону щонайменше 120–150 г жирної риби двічі на тиждень. Це допомагає підтримувати рівень омега-3, покращує кровопостачання тканин суглобів, а також сприяє їхньому природному змащуванню та постачанню поживних речовин, знижуючи тертя та ризик пошкоджень під час руху.