Лікарі-дієтологи розповіли про найбільш небезпечні види чаю, які краще уникати

Лікарі-дієтологи розповіли про найбільш небезпечні види чаю, які краще уникати

Які сорти можуть нашкодити печінці, серцю та нервовій системі

02.09.2025
2 дн. тому
14

Чай дійсно має численні користі для здоров’я, проте це не означає, що можна пити будь-який напій без обмежень. Вплив чаю на організм залежить від його виду, способу приготування та частоти споживання, і деякі сорти можуть завдати шкоди. 

Чай із живокосту
Цей напій володіє цілющими властивостями, проте він містить піролізидинові алкалоїди, які здатні серйозно пошкоджувати печінку. Лікар-дієтолог Хиба Батул пояснює, що вживання трав’яного чаю з листя живокосту може бути небезпечним через його потенційну токсичність для печінки, про що свідчить дослідження, опубліковане в Public Health Nutrition. 

М’ятний чай
Регулярне споживання м’ятного чаю теж може мати негативні наслідки. Дієтолог Селін Бейтчман зазначає, що надмірна кількість напою порушує природні процеси терморегуляції організму через високий вміст ментолу. 

Чорний чай
Дві-три чашки чорного чаю на день зазвичай безпечні, але надмірне споживання може спричинити небажані ефекти. Напій містить багато кофеїну, що здатний викликати тривогу, стрес та нервозність, пояснює дієтолог Еллісон Грегг. Крім того, чорний чай багатий оксалатами, які у деяких людей можуть накопичуватися в тканинах і провокувати біль у суглобах, сечовивідних шляхах та сечовому міхурі, додає Алісія Гелвін. 

Чай із солодки
Людям із підвищеним артеріальним тиском цей напій слід уникати. Він може підвищувати тиск і водночас знижувати ефективність ліків для його контролю.