Лікарі попереджають! Ці продукти на вашому столі можуть збільшувати ризик деменції

Лікарі попереджають! Ці продукти на вашому столі можуть збільшувати ризик деменції

Чому варто обмежити жирні молочні продукти, пальмову олію та солодощі

21.11.2025
17 год. тому
2

Австралійські вчені з організації Dementia Australia попереджають про продукти, які підвищують ризик розвитку деменції, і радять обмежити їх споживання. За їхніми даними, нині близько 7% людей старше 65 років мають деменцію. 

Дослідники підкреслюють, що відмова від шкідливих продуктів не гарантує повного захисту від хвороби, проте значно знижує ризик її розвитку. До небезпечних продуктів вони відносять ті, що містять насичені та трансжири, зокрема: 

  • жирні молочні продукти, такі як вершкове масло,
  • шоколад,
  • сало та м’ясо,
  • пальмову та кокосову олії,
  • фастфуд і смажені страви, що містять трансжири,
  • покупну випічку, включно з тортами та печивом.

Дослідження показало, що регулярне вживання таких продуктів підвищує ймовірність розвитку деменції. Експерти радять: обмежуйте їх і віддавайте перевагу продуктам із низьким вмістом жиру.

За даними британської служби охорони здоров’я (NHS), одна з 14 осіб старше 65 років страждає на деменцію. Прогнози свідчать, що до 2025 року у Великій Британії кількість людей із цим захворюванням перевищить 1 мільйон.