Лікарі розповіли, як регулярне споживання шоколаду може допомогти стабілізувати тиск
Флавоноїди у какао сприяють нормалізації показників серця
Португальські медики дійшли висновку, що помірне споживання шоколаду може позитивно впливати на серцево-судинну систему, зокрема сприяти стабілізації артеріального тиску. Мова йде про темний шоколад з низьким вмістом цукру.
Дослідники з Політехнічного інституту Коїмбри виявили, що какао сприяє розслабленню судин і нормалізації кров’яного тиску. Проте вони наголошують, що для отримання користі шоколад слід вживати у невеликих дозах, адже надмірне споживання може мати протилежний ефект.
У рамках експерименту, який провели на кількох десятках добровольців, вчені з’ясували, що чорний шоколад із середнім (приблизно 55%) або високим (близько 90%) вмістом какао може слугувати допоміжним засобом для контролю артеріального тиску. При високому вмісті какао ефект був більш вираженим.
"Після місяця щоденного споживання 20 грамів шоколаду у всіх учасників спостерігалося зниження систолічного тиску та поліпшення еластичності артерій. Такий позитивний вплив пояснюється дією флавоноїдів, які містяться в шоколаді", – зазначають автори дослідження.