Лікарі з’ясували, який продукт може виявитися безпечним для хворих на діабет
Вечеря з картоплею може стати безпечною альтернативою популярним дієтичним гарнірам
Хворим на діабет другого типу зазвичай не радять вживати продукти з високим глікемічним індексом (ГІ). Це показник, що визначає, як їжа впливає на рівень цукру в крові. Цю реакцію називають глікемічною відповіддю.
Зазвичай людям із діабетом другого типу рекомендують уникати вечірнього вживання картоплі, адже вважається, що вона значно підвищує ГІ. Замість цього лікарі радять обирати гарніри, як-от рис басматі.
Дослідники вивчали вплив картоплі в змішаній вечері на нічну глікемічну відповідь. Для цього провели чотири експерименти за участі 24 чоловіків і жінок із діабетом другого типу.
Кожен прийом їжі складався з 50% вуглеводів, 30% жирів і 20% білків. Вечеря включала відварену, смажену, варену та охолоджену картоплю або рис басматі. Кров брали до та після їжі, щоб відстежити глікемічну відповідь, а під час сну учасники носили монітори рівня цукру.
Вчені встановили, що різниця в глікемічній відповіді після вживання варених чи смажених страв із картоплі з високим ГІ і рису басматі з низьким ГІ була незначною. Ба більше, виявилося, що картопля на ніч може бути навіть кориснішою за популярний дієтичний продукт.
“Наше дослідження показує, що продукти з високим ГІ, такі як картопля, можна використовувати як частину здорового харчування, не надаючи негативного впливу на глікемічну відповідь. При цьому забезпечуються необхідні поживні речовини з відносно невеликою кількістю калорій, що важливо для хворих на діабет другого типу,” – пояснила автор дослідження, доктор Брук Девлін з австралійського університету Ла Троба в Мельбурні.