Морозиво у спеку може спровокувати серцевий напад: кому варто бути обережним

Морозиво у спеку може спровокувати серцевий напад: кому варто бути обережним

Як улюблений літній десерт може стати причиною судинного спазму і загострення проблем із серцем

25.07.2025
17 год. тому
6

Морозиво влітку – це не лише смачний десерт, а й спосіб освіжитися. Проте для деяких людей бажання охолодитися може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям, зокрема серцевим нападом. 

Для людей із серцево-судинними захворюваннями морозиво не є найкращим вибором. Воно містить багато насичених жирів, які підвищують рівень “поганого” холестерину, сприяючи утворенню бляшок в артеріях та збільшуючи ризик серцевих недуг. Високий вміст цукру у морозиві може провокувати набір зайвої ваги, підвищення тригліцеридів і розвиток інсулінорезистентності, що є додатковими чинниками ризику. Крім того, калорійність морозива може призводити до ожиріння і негативно впливати на роботу серця. 

Ще один важливий момент, який часто не згадують кардіологи, полягає в тому, що різка зміна температури може стати причиною серцевого нападу. Холодне морозиво, хоч і не таке інтенсивне, як контрастний душ, все ж може спричинити судинний спазм у серцевих артеріях. 

Для здорової людини це, зазвичай, не становить небезпеки. Однак у людей з атеросклерозом судин та інших серцевих проблем цей спазм може викликати ішемію міокарда, тобто нестачу кисню в серці. 

Особливо у зоні ризику чоловіки після 40 років, жінки в період менопаузи, а також люди з гіпертонією, діабетом, високим рівнем холестерину, надмірною вагою і курці. 

Фахівці попереджають, що морозиво може стати спусковим гачком, який через судинні спазми викликає серцеві напади. 

Однак це не означає, що варто повністю відмовлятися від морозива при проблемах із серцем. Головне вживати його повільно, даючи організму час поступово адаптуватися до холоду.