Натуральні пребіотики для здоров’я кишечника: які продукти варто включати в раціон

Натуральні пребіотики для здоров’я кишечника: які продукти варто включати в раціон

Які овочі, каші, насіння та ферментовані продукти живлять корисні бактерії і підтримують здорову мікрофлору

16.09.2025
2 год. тому
1

Вчені стверджують, що близько 70% імунітету людини формується саме в кишечнику, тому правильне харчування відіграє ключову роль. Нутриціолог Анастасія Голобородько розповіла, які продукти містять найбільше пребіотиків та допомагають підтримувати здорову мікрофлору. 

За її словами, пребіотики – це речовини, які живлять нашу мікробіоту. Вони не походять від мікроорганізмів, а надходять із їжі і сприяють росту та активності корисних бактерій у кишечнику. У сучасній медицині навіть застосовують методи терапії, де використовують лише пребіотики замість антибіотиків чи комплексів пробіотиків. 

«Пребіотики дають сили добрим бактеріям, стимулюють їхній ріст та посилюють метаболічну активність нормальної флори», – пояснює Голобородько. Вона радить включати у щоденний раціон 3–5 продуктів з пребіотиками. 

Продукти, які корисно вживати регулярно: 

  • Насіння льону, різні каші та овочі (глутамінова кислота)
  • Темна листова зелень, паростки
  • Розчинна клітковина: пектини з цитрусових та яблук, насіння подорожника (псиліум), гуарова камедь, хітозан з грибів
  • Топінамбур, батат, картопля в шкірці (інулін)
  • Порей, цибуля, часник (інулін)
  • Спаржа, гриби
  • Ячмінь, ячмінний чай, цикорій та напої з нього (інулін, олігофруктоза)
  • Какао-боби та темні бобові
  • Кунжут, гарбузове насіння, горіхи
  • Водорості, агар (альгінати)
  • Цільні каші (кіноа, амарант, теф, гречка) та некрохмалисті овочі (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, висівки)
  • Гриби: ерінги, шиїтаке, гливи
  • Непастеризоване молоко та ферментовані продукти: цільний сир, натуральні квашені йогурти, сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди) – тут також є пробіотики
  • Зелені банани (інулін, резистентний крохмаль)
  • Замінники цукру: стевія, еритрит
  • Холодна картопля, буряк, борошно з зелених бананів (резистентні крохмалі)
  • Валін, аргінін, глутамінова кислота та омега-3

Регулярне вживання цих продуктів допомагає підтримувати баланс мікрофлори, що безпосередньо впливає на імунітет та загальне самопочуття.