Натуральні пребіотики для здоров’я кишечника: які продукти варто включати в раціон
Які овочі, каші, насіння та ферментовані продукти живлять корисні бактерії і підтримують здорову мікрофлору
Вчені стверджують, що близько 70% імунітету людини формується саме в кишечнику, тому правильне харчування відіграє ключову роль. Нутриціолог Анастасія Голобородько розповіла, які продукти містять найбільше пребіотиків та допомагають підтримувати здорову мікрофлору.
За її словами, пребіотики – це речовини, які живлять нашу мікробіоту. Вони не походять від мікроорганізмів, а надходять із їжі і сприяють росту та активності корисних бактерій у кишечнику. У сучасній медицині навіть застосовують методи терапії, де використовують лише пребіотики замість антибіотиків чи комплексів пробіотиків.
«Пребіотики дають сили добрим бактеріям, стимулюють їхній ріст та посилюють метаболічну активність нормальної флори», – пояснює Голобородько. Вона радить включати у щоденний раціон 3–5 продуктів з пребіотиками.
Продукти, які корисно вживати регулярно:
- Насіння льону, різні каші та овочі (глутамінова кислота)
- Темна листова зелень, паростки
- Розчинна клітковина: пектини з цитрусових та яблук, насіння подорожника (псиліум), гуарова камедь, хітозан з грибів
- Топінамбур, батат, картопля в шкірці (інулін)
- Порей, цибуля, часник (інулін)
- Спаржа, гриби
- Ячмінь, ячмінний чай, цикорій та напої з нього (інулін, олігофруктоза)
- Какао-боби та темні бобові
- Кунжут, гарбузове насіння, горіхи
- Водорості, агар (альгінати)
- Цільні каші (кіноа, амарант, теф, гречка) та некрохмалисті овочі (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, висівки)
- Гриби: ерінги, шиїтаке, гливи
- Непастеризоване молоко та ферментовані продукти: цільний сир, натуральні квашені йогурти, сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди) – тут також є пробіотики
- Зелені банани (інулін, резистентний крохмаль)
- Замінники цукру: стевія, еритрит
- Холодна картопля, буряк, борошно з зелених бананів (резистентні крохмалі)
- Валін, аргінін, глутамінова кислота та омега-3
Регулярне вживання цих продуктів допомагає підтримувати баланс мікрофлори, що безпосередньо впливає на імунітет та загальне самопочуття.