Науковці назвали найкорисніший хліб, який треба їсти якомога частіше і пояснили, чому

Науковці назвали найкорисніший хліб, який треба їсти якомога частіше і пояснили, чому

Дієтологи відзначають його користь для кишківника, серця та обміну речовин

08.07.2025
6 год. тому
2

Фахівці Гарвардської школи охорони здоров’я назвали найкорисніший вид хліба – це хліб із пророщеного зерна, відомий також як «живий» хліб. Його виготовляють не з борошна, а з подрібненого пророщеного зерна пшениці, жита або ячменю. Саме такий хліб вважається найбільш поживним і корисним для здоров’я. 

Чим корисний «живий» хліб: 

  • Високий вміст клітковини та білка.
  • Низький глікемічний індекс, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.
  • Багатий на вітаміни групи B, мінерали та антиоксиданти.
  • Легко засвоюється травною системою.

Переваги регулярного вживання:

  • Покращення травлення. Завдяки клітковині та природним ферментам такий хліб підтримує здорову мікрофлору кишківника.
  • Стабілізація цукру в крові. Низький глікемічний індекс робить його безпечним навіть для людей із предіабетом чи інсулінорезистентністю.
  • Зниження рівня холестерину. «Живий» хліб сприяє зменшенню рівня «поганого» холестерину.
  • Тривале відчуття ситості. Цей продукт забезпечує повноцінне насичення, не викликаючи різких стрибків апетиту, як це буває після білого хліба.

Який хліб краще уникати:

  • Білий хліб з борошна вищого сорту – майже позбавлений корисних речовин і різко підвищує рівень цукру.
  • Випічка з додаванням цукру, маргарину та консервантів – може спричинити запальні процеси, набору ваги й порушення обміну речовин.
  • Хліб із карамелізованою скоринкою – нерідко містить акриламід, шкідливу сполуку, що утворюється при надмірному запіканні.