Науковці з’ясували, яка харчова звичка призводить до швидкого старіння мозку

Науковці з’ясували, яка харчова звичка призводить до швидкого старіння мозку

Регулярне споживання овочів, фруктів і риби зберігає мозок молодим

20.08.2025
15 дн. тому
15

Вчені провели дослідження, щоб з’ясувати, як різні продукти впливають на мозок літніх людей. Експеримент показав, яка харчова звичка прискорює старіння мозку.

У дослідженні взяли участь 5001 учасник, які протягом 20 років дотримувалися середземноморської дієти. Їхній раціон включав щоденне споживання овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, риби, горіхів і насіння. Кожні три дні учасники заповнювали анкети про своє харчування.

Результати показали, що ті, хто строго дотримувався дієти, мали повільніше зниження когнітивних функцій. Мозок таких людей в середньому виглядав на 5,8 року молодше за їхній хронологічний вік.

Водночас ті, хто іноді споживав продукти «західної дієти», значно зменшували користь середземноморського раціону. До таких продуктів відносяться солодощі, червоне та оброблене м’ясо, а також молочні продукти. За словами вчених, ці продукти практично нівелюють позитивний вплив дієти на розумові здібності.

Дієтолог Пуджі Агарвал підкреслює, що вживання червоного та обробленого м’яса, смаженої їжі та недостатнє споживання цільнозернових продуктів пов’язане з підвищеним ризиком запалень і швидшим зниженням когнітивних функцій у старшому віці.