Названо 4 продукти, які слід додати до свого раціону для профілактики раку

Названо 4 продукти, які слід додати до свого раціону для профілактики раку

Гастроентеролог пояснила, як підтримати здоров’я кишечника та знизити онкоризики

17.07.2025
9 год. тому
2

Рак товстої кишки входить до переліку найпоширеніших онкологічних захворювань. Та на щастя, певні зміни у раціоні можуть значно зменшити ймовірність його розвитку. Гастроентеролог Венді ЛеБретт радить додати до щоденного меню кілька корисних продуктів, які підтримують здоров’я кишечника та можуть слугувати профілактикою цього небезпечного захворювання. 

Часник 

Цей ароматний продукт відомий своїми антимікробними властивостями, особливо у сезон застуд. Однак він також корисний для кишківника – завдяки пребіотичному ефекту позитивно впливає на мікробіом. І не має значення, у якому вигляді його вживати – свіже чи сушене, головне, щоб регулярно. 

Йогурт 

Регулярне споживання йогурту допомагає підтримувати здорову мікрофлору кишківника. Згідно з одним із досліджень, дві порції на тиждень здатні зменшити ризик появи поліпів – потенційних попередників раку. Лікарка радить вживати йогурт щодня, особливо вранці, обираючи нежирні та несолодкі варіанти – наприклад, грецький йогурт. 

Клітковина 

Продукти з високим вмістом клітковини – такі як овочі, фрукти та бобові – сприяють нормальній роботі кишківника і є ефективною профілактикою онкозахворювань. Вони очищають травну систему та підтримують здоровий баланс мікрофлори. 

Кава 

Хоча каву часто сприймають неоднозначно, вона може мати захисну дію щодо товстої кишки. Цікаво, що навіть безкофеїнова кава може приносити користь. Водночас варто уникати додавання цукру, вершків чи штучних підсолоджувачів – вони знижують потенційний оздоровчий ефект напою.