На ринку продовольства в Україні спостерігається стійка тенденція до подорожчання товарів. Причини — низький врожай, погіршення якості продукції та виснаження запасів попередніх років. Про це повідомляють ТСН, Контракти.UA та НБУ.
За останні місяці вартість оброблених продуктів харчування зросла на 8,9% у річному обчисленні, що значно перевищує прогноз Національного банку України — 5,9%, зроблений у червні 2024 року. "Хоча спочатку ціна олії знижувалася, подальше здорожчання олійних культур стало вагомим фактором тиску на ціни. Зростання вартості м'яса також суттєво впливає на загальну інфляцію," — йдеться у повідомленні.
Також зазначається, що збільшення собівартості продукції вже відобразилося на оптових цінах, і незабаром це позначиться на роздрібній вартості для споживачів. Значного зростання вартості очікується для м'яса, молочних продуктів та виробів із борошна.
Фахівці прогнозують, що ситуація покращиться навесні 2025 року, коли з'явиться новий врожай. Це має стабілізувати ціни на сировину та послабити темпи інфляції, яка до кінця 2025 року може знизитися до 6%. У перспективі 2026 року очікується зниження продовольчої інфляції до 3% завдяки покращенню логістики, збільшенню обсягів виробництва та зниженню світових цін на продовольство.
Національний банк наголошує, що стабілізація цін — це процес, який потребує часу, адже глобальні економічні виклики продовжують тиснути на ринок.