Не всі фрукти та овочі корисні: лікарі розповіли, які продукти можуть шкодити здоров’ю
Чому дієти на основі лише рослинної їжі можуть призвести до серйозних проблем
Ягоди, фрукти та овочі без сумніву корисні для організму. Вони багаті на вітаміни та мікроелементи, що підтримують імунітет і позитивно впливають на загальний стан здоров’я.
Влітку та восени багато людей обирають фруктово-овочеві дієти, сподіваючись швидко позбутися зайвої ваги. Однак надмірне вживання навіть корисних продуктів може бути шкідливим, попереджає нутриціолог.
Спеціаліст нагадує: все має свою норму. Оптимальна добова порція фруктів та овочів становить близько 400 грамів. Більшість людей ігнорують це правило: хтось отримує недостатньо вітамінів, а ті, хто з’їдає більше, стикаються з проблемами шлунково-кишкового тракту, здуттям живота та навіть алергічними реакціями.
Нутриціолог радить вводити фрукти та овочі в раціон поступово. Надлишок клітковини, яку кишкові бактерії ще не встигають переробити, може провокувати здуття.
Лікар підкреслює, що щодня потрібно вживати продукти, багаті на білок, складні вуглеводи та крохмаль, зокрема рибу, м’ясо, яйця та сир. Відмовлятися від таких продуктів не слід.
Особливу обережність слід дотримувати людям із підвищеним рівнем цукру в крові. Хоч яблука чи кавун можуть замінити солодощі, у фруктах також міститься фруктоза, надмірне споживання якої може бути навіть небезпечніше за глюкозу.
«Якщо харчуватися виключно фруктами та овочами з метою схуднення, організм може відчувати дефіцит жиророзчинних вітамінів, які засвоюються лише разом із жиром. Нестача жирів часто призводить до утворення каменів у жовчному міхурі, а через кілька місяців такої дієти може знадобитися хірургічне втручання», – пояснив лікар.