Не всі спеції корисні: дієтологи розповіли, які приправи можуть нашкодити організму
Експерти попереджають, що навіть звичайна сіль і м’ята можуть шкодити здоров’ю при надмірному вживанні
Спеції можуть не лише покращити смак страв, а й завдати шкоди здоров’ю, якщо вживати їх надто багато. Польські дієтологи склали перелік приправ, які при надмірному використанні можуть стати серйозною загрозою для організму.
Найнебезпечнішою, за словами експертів, є звичайна кухонна сіль. Це одна з найпоширеніших приправ у світі, яку часто називають "білою смертю". Вона сприяє затримці рідини в організмі, а також провокує накопичення мінералів у нирках. Надмірне споживання солі може призвести до гіпертонії, серцево-судинних захворювань, діабету і набряків.
Глутамат натрію, який часто використовують як замінник солі, також має низку негативних ефектів. Окрім аналогічного впливу на організм, він може викликати алергічні реакції, прискорене серцебиття, нервове перезбудження, рясне потовиділення та запаморочення.
Перцева м’ята, попри свою м’яку дію, теж не завжди безпечна. Особливо її слід уникати людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такими як гастрит або виразка шлунка.
До подразнюючих приправ також належать гострий перець, китайський коричник, соєвий соус, базилік і розмарин. Вони можуть негативно впливати на слизову оболонку шлунка при надмірному вживанні.
Окремо дієтологи виділили лакрицю. Речовини у її складі знижують рівень калію в крові, що веде до різкого підвищення артеріального тиску. Людям із серцево-судинними захворюваннями та проблемами потенції варто обмежити вживання солодощів на основі лакриці.