Неочікуване відкриття: вчені встановили зв’язок між вживанням риби та старінням мозку
МРТ-дослідження показало позитивний вплив морепродуктів на людей без деменції та інсульту
Дослідники з Франції встановили, що регулярне вживання риби може позитивно впливати на стан мозку у людей похилого віку.
У межах наукового експерименту було проаналізовано харчові звички понад 1500 учасників віком від 65 років. Важливо, що всі добровольці не мали в анамнезі серцево-судинних захворювань чи проявів деменції. Після опитування всі пройшли МРТ-обстеження мозку.
Результати показали: ті, хто їв рибу щонайменше чотири рази на тиждень, мали найменше ознак ушкодження мозкових структур. Вчені відзначають, що високе споживання риби пов’язане з рідшим виявленням прихованих серцево-судинних порушень, навіть у людей без явних симптомів інсульту чи деменції.
«Це дослідження дає докази другого класу, що більш часте вживання риби у людей без інсульту або деменції пов’язане з меншою кількістю субклінічних порушень, виявлених на МРТ», – наголосили автори.