Неочікуване відкриття: вчені встановили зв’язок між вживанням риби та старінням мозку

Неочікуване відкриття: вчені встановили зв’язок між вживанням риби та старінням мозку

МРТ-дослідження показало позитивний вплив морепродуктів на людей без деменції та інсульту

07.11.2025
5 дн. тому
10

Дослідники з Франції встановили, що регулярне вживання риби може позитивно впливати на стан мозку у людей похилого віку. 

У межах наукового експерименту було проаналізовано харчові звички понад 1500 учасників віком від 65 років. Важливо, що всі добровольці не мали в анамнезі серцево-судинних захворювань чи проявів деменції. Після опитування всі пройшли МРТ-обстеження мозку. 

Результати показали: ті, хто їв рибу щонайменше чотири рази на тиждень, мали найменше ознак ушкодження мозкових структур. Вчені відзначають, що високе споживання риби пов’язане з рідшим виявленням прихованих серцево-судинних порушень, навіть у людей без явних симптомів інсульту чи деменції. 

«Це дослідження дає докази другого класу, що більш часте вживання риби у людей без інсульту або деменції пов’язане з меншою кількістю субклінічних порушень, виявлених на МРТ», – наголосили автори.