Німецькі вчені пояснили, чи справді м’ясо та молоко провокують розвиток раку
Зв’язок між харчуванням і ризиком раку грудей та товстої кишки
Причини розвитку раку залишаються різноманітними, проте харчування відіграє ключову роль: близько 30% випадків захворювання пов’язані саме з дієтою. Особливу увагу дослідники Німецького центру дослідження раку (DKFZ) приділяють двом продуктам – молоку та яловичині.
Найпоширенішим видом раку серед жінок є рак грудей, тоді як рак товстої кишки посідає друге місце у обох статей. Точні причини цих захворювань поки не встановлені, проте вчені з DKFZ виявили потенційного збудника в продуктах харчування – мікроб BMMF.
Що відомо про BMMF
BMMF розшифровується як “яловиче м’ясо і молочний фактор”. Цей мікроб було виявлено в молочних та м’ясних продуктах із європейської яловичини. Вплив BMMF на ризик розвитку раку поки не можна оцінити з високою точністю, тому необхідні подальші дослідження.
Роль харчування у розвитку раку
За даними ВООЗ, дієта є вирішальним фактором у формуванні кожного третього випадку раку. Експерти зі Stiftung Warentest радять обмежувати споживання певних продуктів або вживати їх помірно. Дослідження показують, що велика кількість випадків раку грудей і товстої кишки може бути пов’язана з інфекційними патогенами, що містяться в коров’ячому молоці та яловичині.
Нові дані навіть підтверджує лауреат Нобелівської премії з медицини, який попереджає про потенційну небезпеку патогенів у цих продуктах. Вчені по всьому світу продовжують досліджувати, як споживання молока та яловичини впливає на розвиток раку і деяких інших хронічних захворювань, таких як розсіяний склероз. Існує також припущення, що неправильне харчування у дитячому віці може підвищувати ризик виникнення раку в дорослому житті.